Stationsgebied

Meer informatie:

 • Volledige projectinformaite op Nieuwegein.nl

  Meer info
 • Alle beschikbare downloads op Nieuwegein.nl

  Downloads
 • Contact met de gemeente

  Contact

Planning

 • September
  2019

  Ontwerp bestemmingsplan Stationsgebied en Blok B1 ter inzage

 • September
  2019

  Ontwerpbijeenkomst Pleinen en Verbindingen City

 • 2021

  Oplevering nieuwe tramstation

 • 2023

  Oplevering nieuwe busstation

Stationsgebied

Centraal in de vernieuwing van City Nieuwegein staat het stationsgebied. Er wordt hier samengewerkt met de provincie Utrecht.

Wat gaat hier gebeuren?

Bekijk hier de impressie van het nieuwe Stationsgebied. Over enkele jaren is hier een modern knooppunt voor tram en bus. Er komen haltes die geschikt zijn voor langere trams en elektrische bussen die goed toegankelijk zijn door de lage instap. De trambaan moet hiervoor ongeveer tien meter verplaatst worden en het busstation wordt waarschijnlijk verplaatst naar de andere kant van de trambaan. Daarnaast krijgen fietsers en voetgangers een directe verbinding langs de verlegde trambaan, voor CityPlaza langs. De fietsers hoeven dan niet meer door de parkeergarage te fietsen. Er komen ook nieuwe woningen beschikbaar in het stationsgebied, dichtbij alle winkels en voorzieningen.

Waarom?

De gemeente wil de binnenstad van Nieuwegein de komende jaren duurzamer, levendiger en aantrekkelijker te maken. Het Stationsgebied wordt duurzamer door ruimte te maken voor langere trams en elektrische bussen. De haltes worden mogelijk voorzien van groen en zonnepanelen. De levendigheid en aantrekkelijkheid worden vergroot doordat er nieuwe woningen komen. Met de bouw van deze woningen wil de gemeente tegemoet komen aan de grote vraag naar woningen in Nieuwegein. Het Stationsgebied moet het visitekaartje van Nieuwegein worden.

Hoe staat het er nu mee?

In november 2018 hebben de gemeenteraad van Nieuwegein en de Provinciale Staten van Utrecht geld beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van het stationsgebied. Op 11 december 2018 is een meedenk- en meetekenbijeenkomst gehouden om de ideeën van bewoners, ondernemers en andere betrokkenen op te halen. Onderdeel van de ontwikkeling is een verplaatsing van de trambaan. Om dit mogelijk te maken worden eerst het oude theater De Kom en het ongebruikte deel van CityPlaza gesloopt. Dat is op dit moment bezig. Ook het oude tramstation wordt gesloopt, en vervangen door een tijdelijke halte waar de nieuwe lagevloertrams kunnen stoppen. Deze tijdelijke halte is bijna af, medio september vertrekken vanaf hier weer trams. De provincie en de gemeente zetten erop in om het nieuwe tramstation in de zomer van 2021 te realiseren. Het nieuwe busstation moet uiterlijk 2023 gereed zijn voor gebruik.

Hoe kan ik meedoen?

Waar mogelijk worden plannen ontwikkeld samen met omwonenden, toekomstige bewoners, inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden. De gemeente wil deze groepen zo vroeg mogelijk betrekken bij de ontwikkeling van City Nieuwgein. Zo kan de gegeven inbreng daadwerkelijk worden meegenomen in de uitwerking van de plannen. De gemeente organiseert hiervoor verschillende meedenk en -tekenbijeenkomsten (co-creatie) in de binnenstad. Op de hoogte blijven? Houd de Molenkruier en deze website in de gaten en meld je aan voor de nieuwsbrief via een mailtje aan city@nieuwegein.nl. Je kunt je tips, ideeën en inspiratie altijd met ons delen via hetzelfde e-mailadres.