Het Stadshuis: een democratisch gebouw

Het Stadshuis: een democratisch gebouw

Openheid, licht en ruimte zijn de belangrijkste kenmerken van het Nieuwegeinse Stadshuis. Behalve de gemeente hebben ook bibliotheek De Tweede Verdieping, Welzijnsorganisatie Movactor, Werk en Inkomen Lekstroom en Kunstgein, een plek in het Stadshuis. Daarnaast vind je er een aantal winkels. Architect Nielsen: 'Ik wilde graag een democratisch gebouw ontwerpen, geschikt voor de communicatie met elkaar. Het gaat immers om interactie en elkaar ontmoeten.'

Centrale trap verbindt alle verdiepingen
Nielsen beschrijft het gebouw van het Stadshuis als een driedimensionaal vlak dat wordt opgetild. Een grote ronde centrale trap verbindt alle verdiepingen en leidt naar de daktuin. Vanaf de bovenste verdieping kun je naar de begane grond kijken en vanaf de begane grond zie je de bovenste verdieping. Dag- en kunstlicht spelen een belangrijke rol. ‘Van nature beweeg je naar het licht. Licht bepaalt sterk hoe mensen lopen en hoe ze zich voelen in een gebouw. Het gebouw verbindt de routes die mensen nemen. Het verbindt alle verschillende looprichtingen en verdiepingen. Het laat ook zien waar de openbare ruimtes zijn. Daar is de gevel open, van transparant glas', legt de architect uit.

Open en vriendelijke ruimte
Twee plekken in het Stadshuis zijn volgens Nielsen heel speciaal: de raadzaal en de grote trap. ‘De coconvormige raadzaal is het hart van het gebouw. Daar worden de beslissingen genomen. Maar het is ook een democratische ruimte die zich naar boven opent zodat je er vanaf het dakterras binnen kunt kijken'. De trap is volgens Nielsen een speciale plek omdat die alle verdiepingen met elkaar verbindt. ‘Zo brengt de trap interactief leven in het gebouw'.

Binnenstad nieuw levendig gebied
Nielsen heeft Nieuwegein in de loop der jaren goed leren kennen. ‘Ik waardeer de plezierige en kalme atmosfeer die zo kenmerkend is voor Nieuwegein. De ontwikkeling van de nieuwe binnenstad draagt hieraan bij maar creëert ook een nieuw levendig gebied in de stad doordat verschillende functies dichtbij het winkelcentrum bijeen zijn gebracht.’