City Markt, iedere zaterdag hét middelpunt van City

City Markt, iedere zaterdag hét middelpunt van City

Elke zaterdag is de markt het middelpunt van City. Het is een gezellige markt met een ontzettend breed assortiment. Een vers visje, lekkere nootjes of een goed stuk kaas; je vindt er allerhande delicatessen en dagelijkse benodigdheden. Veel bezoekers van de markt komen niet alleen voor de lekkere producten maar ook voor de gezelligheid. En de marktkoopmannen en vrouwen zorgen daar week in, week uit voor.

Tijd om eens een aantal van die gepassioneerde marktkooplieden in beeld te brengen.

Wendy van Kevin’s Seafood

foto viskraam

“Ik ben gek op garnalen, maar als ik écht een favoriet moest kiezen, dan ga ik voor de dorade. Ik koop ook veel bij andere kraampjes op de markt, ik eet natuurlijk niet elke dag vis als ik aan het werk ben. Ze hebben verderop op de markt heel lekkere broodjes, maar ook een patatje bij de Frietjuwelier is niet te versmaden. Het leukste aan de markt vind ik de mensen, het is hier altijd gezellig. Een van mijn favoriete visgerechten is ook met dorade. Als je die in de oven doet, vult met lekkere roerbakgroenten en er een beetje rijst en knoflook bij doet, dan heb je een heerlijk gerecht.”

Johan, de groenteboer

“Ik kijk nu al uit naar het kersenseizoen, heerlijk! Ik kom uit Kerkdriel, ongeveer een half uurtje rijden hier vandaan. We halen de meeste groenten en fruit bij ons uit de buurt, behalve de sinaasappels natuurlijk. Paksoi wordt heel weinig gekocht bij ons, jammer want het is ontzettend lekker. Je kunt het ook heel goed combineren. Aardbeien zijn onze specialiteit en worden in deze periode ook het meeste gekocht. Een lekker gerecht is natuurlijk heel seizoensgebonden. Maar met dit lekkere weer vind ik het heerlijk om pastinaak en zoete aardappel lekker dun te snijden en vervolgens in de oven te doen. Je hoeft er dan eigenlijk alleen nog een beetje knoflook, rozemarijn en olijfolie bij te doen. Paprika en courgette zijn er ook heel goed bij te combineren.” Het leukste aan mijn werk zijn de gezellige mensen in City en het feit dat ik altijd buiten ben. Vooral nu het mooier weer wordt is dat heerlijk, maar dankzij mijn luifel vind ik het zelfs met slecht weer geen straf.”

foto groenteboer

Ton, Holland Kaascentrum

 “Wat ik de lekkerste kaas vind? Dat vind ik een lastige vraag. Voor mij is dat hetzelfde als vragen wie van mijn kinderen ik het leukst vind. In principe vind ik alles lekker, behalve zoutloze kaas en rookkaas. Thuis eten we meestal de Noord-Hollands belegen, die is erg lekker. Ik ben in Nieuwegein niet de enige, want de Noord-Hollandse belegen kaas is hier veruit de populairste kaas. Het is een romige, belegen kaas die net wat meer smaak heeft dan een jong belegen, maar niet zo zout of scherp is als een extra belegen. Eigenlijk een ideale combinatie. Voor de wat pittigere kaas hebben we weleens de ‘Classe Royale’. De boerenkazen, wat streekproducten zijn, worden nog niet zo heel veel gekocht, dat is nog een beetje onontdekt gebied. Deze kazen zijn ook iets duurder, maar misschien komt het ook wel door angst voor het onbekende. Uit Montfoort hebben we de ‘Doruvael’, een erg lekkere kaas. Voor een lekkere tosti of omelet kun je beter een beetje jonge kaas nemen, anders wordt het snel te zout. Bij de pasta vind ik oudere kaas juist erg lekker of natuurlijk Parmezaanse kaas, we verkopen ook de echte, originele Parmigiano Reggiano.”

Henk, de Notenspecialist

foto notenkraam

“Ik werk al 35 jaar op de markt in Nieuwegein. Wij zijn gespecialiseerd in warme en versgebrande nootjes, maar ook onze pistachenoten vind ik erg lekker. Vanaf ’s ochtends zeven uur tot ’s middags vijf uur branden wij onze nootjes vers. Eigenlijk zouden veel meer mensen macadamia nootjes moeten kopen, ze zijn erg lekker en bovendien gezond. Er is helaas maar weinig interesse in, het zijn ook wel dure nootjes natuurlijk. Ik vind het leukste aan mijn werk dat het eigenlijk nooit hetzelfde is, voor mij is elke dag verschillend. Ik vind bovendien de mensen in Nieuwegein fantastisch. Ik vind dat de mensen hier heel vrij en vrolijk zijn, de sfeer is fantastisch. Dat vind ik uiteindelijk het leukste aan de markt, je hebt heel ander contact met mensen dan in bijvoorbeeld een winkel, iedereen heeft hier de tijd om een praatje te maken.”

Piet, Drop, Snoep & Chocolade

foto snoepkraam

“Ik ben zelf gek op dropbielzen of zoete verkeersdrop. Als ik de drop links zou moeten laten liggen ga ik voor de bonbons. Die zijn ook veruit het populairst, gevolgd door drop en winegums. Het werken op de markt voelt voor mij een beetje als vrij leven, ik kan doen wat ik wil. Ik haal zelf ook bloemen, fruit en eten voor mijn hond hier op de markt, er is meer dan genoeg keus. Eigenlijk zouden mensen weer aan de nougat moeten gaan, vroeger verkocht dat supergoed. Ik weet niet waarom, maar niemand koopt het meer.”    

Tags