In bibliotheek De Tweede verdieping komt de wereld samen

In bibliotheek De Tweede verdieping komt de wereld samen

Wie de bibliotheek ‘ De Tweede Verdieping’ in City bezoekt ziet al snel dat dit absoluut geen saaie plek is en dat het stoffige imago allang tot het verleden behoort. Het is een geweldige ruimte; licht en open. Tussen de boeken zitten ouderen die de krant lezen en intussen de boel nauwlettend in de gaten houden. Jongeren komen er om in het Gamelab te spelen. Vrijwilligers leren statushouders Nederlands lezen en spreken.

Ontmoetingsplaats voor jong en oud
‘Onze functie is verschoven naar het sociale domein. We zijn meer dan een plek waar je boeken kunt lenen. We zijn een ontmoetingsplaats geworden waar jong en oud samenkomen en kennis en verhalen delen’, zegt Gina van den Berg, medewerker volwasseneneducatie en culturele programmering.

Grote diversiteit aan bezoekers en activiteiten
De diversiteit aan bezoekers is groot, net als de activiteiten waarvoor je bij De tweede verdieping terecht kunt. Zo zijn er onder andere lunchpauzelezingen, ouder & kind ochtenden, historische lezingen en Nieuwegeinse debatten. Kinderen werken aan een Kidzjournaal en in onze Media Makers Space kunnen ze bijvoorbeeld met een 3D printer aan de slag gaan. Voor ouderen is er, nu nog een jaarlijkse maar straks hopelijk maandelijkse voorleeslunch. Ouderen uit zorginstellingen komen dan in de bibliotheek, krijgen een lekkere lunch en worden intussen voorgelezen. ‘Voorlezen draagt bij aan de kwaliteit van zorg en bovendien is het een gezellig dagbesteding. Ouderen hebben op hun beurt ook nog heel veel verhalen te vertellen. Ze hebben al een heel leven achter zich en dragen veel verhalen bij zich. We zoeken vervolgens weer verhalenzoekers die we koppelen aan de ouderen. Het delen van verhalen maakt ze weer levenslustig. En zo ontstaat er een mooie uitwisseling van verhalen en taal’, aldus Gina.

Alles draait om verhalen
Zelf komt Gina graag in De Kom en vindt ze het leuk om dingen te ondernemen met Nieuwegeiners. ‘Alles draait voor mij om verhalen. Zo word ik bijvoorbeeld veel uitgenodigd door statushouders. Dan krijg ik de kans om letterlijk te proeven van andere culturen. Dat soort ontmoetingen levert mij weer veel inspiratie om nieuwe plannen te bedenken.'

‘Zo heb ik een idee voor Nieuwegeins peil, dé jaarlijkse borrel voor Nieuwegeinse auteurs en andere geïnteresseerden. We bieden statushouders de gelegenheid hun kunst te laten zien en koppelen hen aan Nieuwegeinse auteurs die daar dan weer over schrijven’.

Samenwerking met ondernemers
Dat Gina graag de verbinding zoekt is duidelijk. ‘Ik zie legio kansen voor samenwerkingen met Nieuwegeinse ondernemers’, zegt Gina terwijl haar ogen beginnen te twinkelen.

 

Laat je ook verrassen door de veelzijdigheid van de Tweede Verdieping!